Tips voor de beste Koffie en Thee!

Onze tips voor de beste koffie en thee!

Hoe je koffie serveert en hoe deze smaakt, zegt veel over jou en je bedrijf. Het is dan ook logisch dat je de keuze voor koffie, koffiemachine, koffiemeubel en porselein of beker nauwkeurig afstemt op je doelgroep. Doel: optimaal rendement en verlengstuk van jouw identiteit, met een grote glimlach van iedereen die koffie bij je drinkt. Onze tips voor je route naar de beste koffie.

 

Doelgroep

Voor elke ondernemer geldt dat je moeten weten wat en wie je wilt bereiken in jouw markt met jouw product of dienst. Heb je te maken met een jonge generatie, oudere generatie, meer mannen dan vrouwen, zit je met je bedrijf in een drukke (grote) stad of juist ver weg van de drukte? Het zijn allemaal zaken die bijdragen in de keuze: waar maak ik mijn gast, klant en medewerker blij mee? Consumenten zijn tegenwoordig verwend; overal is keuze voor koffie en thee – op elk moment van de dag wanneer zij dat willen. En ook nog eens vaak van betere kwaliteit dan wat ze op de zaak krijgen. Het bedrijfsleven anticipeert hier nog te weinig op en blijft zich te veel richten op de P van Prijs. Stem je koffie- en theeproduct dus af op degene die je graag wilt bereiken: je gasten, klanten en medewerkers. Betrek ze bij de vorming van je keuze en maak ze fans van jouw koffie!

Happy coffee

Op basis van je product of dienst, markt en klantdefinitie, krijg je inzicht in waar je jouw doelgroep blij mee maakt, waar je ze mee verrast. Maar dat moet natuurlijk wel bij de identiteit van je bedrijf passen. Wie je bent en waar je voor staat, kun je vertalen naar jouw koffie en de hele presentatie eromheen. Dat zal voor een grand cafe, Frans restaurant weer anders zijn dan voor een kledingwinkel of design- en mediabureau. Ofwel: koffie versterkt de eerste indruk van je bedrijf en bevestigt de keuze van je gast of klant dat hij goed bij je zit.

Criteria

Het is maar wat je wilt betekenen voor je klant, gast of medewerker… Je hebt instant machines, Nespresso capsule machines, halfautomaten en volautomaten voor bonen. Van belang is:

  • Wat wil je bereiken bij je klant, medewerker of gast. Enkel een warm bakkie of een vette glimlach?
  • Budget: je kunt van € 100,00 tot € 25.000,00 en meer uitgeven.
  • Vraag is: wil je dit terugverdienen (ROI) of is het een cost en wil je in kaart gebracht hebben wat het je precies jaarlijks kost?
  • Wat wil je serveren? Niet elke machine kan hetzelfde. Zorg dat je duidelijk hebt wat je graag zou willen serveren aan producten: espresso(donkere branding bonen), lungo(medium branding bonen), verse melk of topping, melkrecepten uit diverse porselein en glaswerk (hoog, laag), heet water voor thee uit machine of extra Quooker of heet water apparaat, kostprijs per kop, etc.
  • Wil je met verse melk of met topping werken? Groot verschil in smaak, beleving, configuratie, aankoop, servicekosten en jouw dagelijkse tijd die nodig is voor schoonmaak.
  • Wat is je piekmoment? Een configuratie koop je om op pieken perfect te presteren.
  • Doe je gemiddeld 10 kopjes per uur maar 3 x per week om 20:00 uur 300 per uur, zul je daar de configuratie op af moeten stemmen.
  • Een instant machine heeft 8-15 seconden nodig voor de bereiding van een product. Een volautomaat espresso ongeveer 35-45 seconden.
  • Wat mag het product kosten, dus puur de ingrediënten? Hier kijk je naar de kwaliteit in de kop, keurmerk en samenstelling.
  • Wil je gemak, snelheid, weinig gedoe, goedkoop? Dan ga je voor instant. Wil je verse melk, beleving, hoge kwaliteit en genieten? Bereid om meer te betalen? Dan ga je voor espresso systemen.

Look & Feel

Kies voor de juiste maatvoering, aansluitvoorwaarden en 'look & feel' van het apparaat. Je hebt de machine gekozen die het beste past bij je wensen maar past deze niet op de plek die je had voorzien.. Kijk altijd van tevoren welke ruimte je wilt reserveren, welke maten je hebt en hoe het zit met water aan- en afvoer en elektra. Ook handig is om te bepalen wat de machine in de ruimte 'doet'. Dus hoe deze de ruimte qua beleving beïnvloedt en of de machine makkelijk te bedienen en onderhouden is op de plek die je voorzien hebt.

Welke zetsystemen zijn er?

Volautomaten Espresso

De volautomaten (wij werken met Franke, Thermoplan en Yunio) zijn favoriet in horeca en b2b. Dit zijn automatische espressomachines, vaak met verse melk  en lenen zich prima voor een continu zelfde kwaliteit koffie. Bij deze machines is de bonenmaler en de hele zetcyclus ingebouwd in de machine. Met slechts een druk op de knop bereidt de machine een vooraf ingesteld product. Deze machines zijn er vanaf € 1.500 tot meer dan € 25.000. Dergelijke machines vragen om dagelijks onderhoud van ongeveer twintig minuten. Full service onderhoudscontracten varieren van ±€ 595,00 tot €1.800 per jaar. Deze machines zorgen voor continu dezelfde kwaliteit bereiding van koffieproducten. Zeker in de huidige tijd met veel wisselende medewerkers een verademing.

Halfautomaten Espresso

Bij een halfautomaat staat een bonenmaler naast de machine. Er zijn ‘barista’-skills voor nodig om hiermee een mooie koffie te bereiden. Ik omarm deze manier van koffiebereiding, omdat deze puur en ambachtelijk is, maar weet dat dit een serieuze inspanning vergt van het bedrijf. Ook hier is een dagelijks reiniging nodig van twintig minuten. Onderhoudscontracten zijn veelal de helft van de prijs van volautomaten.

Vending Espresso

Vending apparatuur (wij werken met Etna, Bravilor en Bianchi) staat meestal bij bedrijven, in winkjels, scholen en sportclubs. Ze hebben een grote capaciteit en bieden een ruime keuze aan koffierecepten die door middel van een druk op de knop bereid worden. Afhankelijk van het piekmoment kun maak je keuze van klein tot groot waarbij het verschil zit in enkel of dubbele uitloop, snelheid, inhoud canisters en inhoud opvangbak voor koffiepucks (restkoffie). Deze machines zijn meestal uitgerust met extra canisters voor topping en chocomix. Tegenwoordig zijn er ook aanvullingen voor verse melk (Etna).

Vending Instant

Bij een instant machine (wij werken met Etna, Bravilor en Bianchi) gaat het vooral om snelheid, gemak in gebruik (aanvullen en onderhoud) en 'low cost of ownership'. De smaak is natuurlijk anders dan die van espresso. Wij bieden diverse smaakprofielen en kwaliteiten aan. Vaak staan deze machines in werkplaatsen, sportkantines en scholen.

Capsule espresso

Iedereen is wel bekend met de Nespresso capsule. De machines hiervoor (wij werken met Capitani, Italië) leveren gemak, smakelijke koffie en er is veel keuze uit verschillende capsules. Dat maakt deze manier van koffie zetten op kleine kantoren, winkels en zeker thuis favoriet. De wereld van capsule machines richt zich voornamelijk op klein gebruik. Wij hebben echter ook professionele capule machines met grotere capaciteit zoals 4 liter water, 50 capsules opvangbak en zelfs dubbele uitloop (!), koppenwarmers en meer.

Filter

Filterapparatuur worden nog steeds veel verkocht. Juist voor grote groepen waar snel in een klein tijdsbestek koffie geserveerd moet worden, is filterkoffie een prima oplossing. Wij werken met Bravilor.

Presentatie

Ook hier is het van belang dat jij je prettig voelt bij wat je wil aanbieden aan je gast, klant of personeel. Daarnaast let je natuurlijk op gemak en kosten. Een kop koffie uit een beker of uit porselein smaakt anders en dus bepaalt dat zeker een deel van de beleving van de gebruiker. Het hangt ook af van het type machine dat je gebruikt en of er plaats is om bijvoorbeeld porseleinen kopjes voor te verwarmen. Serveer je namelijk koffie in koud porselein, zal dat niet ten goede komen van de smaak en de temperatuur.

De juiste servicepartner

Niets zo vervelend als een partij waar je een servicecontract mee hebt en die niet levert wat is afgesproken. Vraag altijd referenties en bel deze na. Check ook of de servicepartij een monteur bij je in de buurt heeft zitten. Een monteur die uit Groningen moet komen voor een storing in Eindhoven is daarbij geen optie. Wij werken met verschillende servicepartijen door het hele land, inclusief grensgebieden naar Duitsland en België.